Straffen!

Een lastig onderwerp, omdat de ideeën over een straf erg kunnen verschillen. Voor veel subs is het voornamelijk gerelateerd aan pijn, omdat het natuurlijk de meest voor de hand liggende gedachte is. Voor mij is BDSM echter meer dan pak slaag. Straffen kunnen grenzen verleggen, daarom is het zo belangrijk voor een stel om wat onderzoek te doen naar dit onderwerp.

Het grootste probleem met straffen is altijd de verwachtingen van de partner. Dan kan hij of zij snel zeggen: “Wacht, dat is niet leuk. Dan doen we dat liever niet”, en dat is natuurlijk volkomen legitiem. Je kunt het spel op elk moment beëindigen, maar zo’n beëindiging betekent altijd dat er al iets is gebeurd. Ik heb het niet over vlekken op je huid, dit gaat over het vertrouwen dat is geschonden en moet worden hersteld. Dingen ophelderen wanneer het kalf al is verdronken, maakt alles alleen maar ingewikkelder. Op dit moment gaan er al veel gedachten door je hoofd. “Dat zou hij doen, ik zou hem/haar niet zo hebben beoordeeld.”, “Waarom zei ze dat niet toen we het over no-go’s hadden? Wat heeft ze me niet verteld?”, of:

Er zouden geen discussies in het spel moeten zijn, dus je hebt je Dom van tevoren duidelijk gemaakt wat je niet mag, of het volgende half uur kan eindigen in een compleet fiasco. Dat betekent niet dat de sub haar mond moet openen, dat zou te gemakkelijk zijn. Als Dom moet ik vooruit denken, als er iets is dat ik als straf zou willen proberen, dan moet ik dat aanpakken, vooral als het gaat om dingen die “speciaal” kunnen zijn. Als je het risico loopt deze relatie te verpesten met je ‘verrassing’, laat het dan misschien geen verrassing zijn, in ieder geval wanneer je nog een beginner bent.

Voor alle duidelijkheid: een straf is niet bedoeld om je geil te maken en uiteindelijk wat harder te maken. Dit is een educatieve maatregel om je te laten zien waar je plek is. Dat betekent niet per se dat je een paar klappen op je blote kont krijgt terwijl je niet aan het opwarmen bent (hoewel dat ook leuk kan zijn), maar elke sub moet beseffen dat een straf anders kan zijn dan wat hij/zij/ ervan verwacht. Als je er vooraf niet goed over praat, kan dat tot heel ongemakkelijke situaties leiden.

Er zijn bijvoorbeeld een hele reeks subs die heel goed met pijn kunnen omgaan, maar het moeilijk hebben om een vernedering te ondergaan, of helemaal niet. Dit is waar de bovenstaande limiet wordt overschreden, die velen gewoon niet op hun scherm hebben.

Ik kan je bijvoorbeeld verbieden naar het toilet te gaan en dan rustig wachten tot je niet meer kunt en het onvermijdelijke gebeurt. Dat windt me niet op, ik hou persoonlijk niet van plasspelletjes (maar ik veroordeel ze ook niet, ieder zijn eigen fetisj). Maar het hoeft niet zo te zijn. Zoals eerder vermeld, is de betekenis anders. Een andere optie is dat je naakt in een mierenhoop gaat zitten, of ik zal je aan de lijn door de club leiden, of ik zal je opdracht geven om foto’s te plaatsen. Iedereen zou zich moeten realiseren dat BDSM niet alleen over stijve of natte geslachtsdelen gaat.

Sancties kunnen worden gevarieerd. Ze kunnen gaan over pijn doen, walgelijk, vernederend of opgeven. Sancties zijn net zo creatief of ongebruikelijk als de Dom die ze oplegt. Als je niet oppast, kunnen ze ook het vertrouwen in een ander volledig vernietigen en het herstellen van de status-quo na zo’n pauze is veel werk.